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Maryland Judge May Serve as Trustee of a New Jersey Non-Profit Addressing  

Access to Courts For Low Income/Culturally Disadvantaged Persons 

 

Issue:  May a sitting judge, or a retired judge recalled on temporary assignment, be a Trustee of a 

New Jersey non-profit whose goal is to enhance access to the courts for low-income individuals 

and culturally disadvantaged families? 

 

Answer:  Yes.   

 

Facts:  The requesting judge (“Requestor”) has asked whether it would be appropriate for 

him/her to serve as a Trustee of a non-profit organization (the “Center”) organized under the 

laws of New Jersey to provide social, legal and educational services to families in need in that 

state.  One of the main goals is to enhance access to the courts for low-income individuals and 

culturally disadvantaged families.  As a Trustee, the Requestor would not be required to 

personally solicit funds for the organization, nor would he/she be remunerated except for 

reasonable travel and other expenses incurred during the course of performing duties as a 

Trustee. 

 

Discussion:  This request involves the application of Rules 1.2, 3.1, 3.7, and 3.14 of the 

Maryland Code of Judicial Conduct (“Code”), Maryland Rule 16-813, set forth, in pertinent part, 

below.   

 

 Judges are allowed to participate in extrajudicial activities.  Under Rule 3.1 “[a] judge 

may engage in extrajudicial activities, except as prohibited by law or this Code.”  The Rule 

further states: 

 

 When engaging in extrajudicial activities, a judge shall not: 

 

(a) participate in activities that will interfere with the proper performance of the  

judge’s judicial duties; 

(b) participate in activities that will lead to frequent disqualification of the 

judge; 

(c) participate in activities that would appear to a reasonable person to 

undermine the judge’s independence, integrity, or impartiality; 

(d) engage in conduct that would appear to a reasonable person to be coercive; or 

(e) make inappropriate use of court premises, staff, stationery, equipment or 

other resources. 
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 Thus, the Code allows judges to participate in extrajudicial activities provided those 

activities do not detract from the judge’s ability to perform his or her judicial duties or from the 

judge’s ability to adhere to the standards for performing such duties.
1
 

 

 While the Code permits judges to participate in extrajudicial activities, it specifically 

outlines the types of activities and organizations in which judges may be involved.  Pursuant to 

Rule 3.7, “a judge may participate in activities sponsored by organizations or governmental 

entities concerned with the law, the legal system, or the administration of justice[.]”
2
  In addition 

to outlining the types of organizations with which a judge can be associated, the Code also 

outlines the activities within those organizations in which a judge may take part.  In the present 

inquiry, the judge is requesting guidance on whether he/she can be a Trustee for an organization 

whose goal is to promote access to the courts for low-income individuals.  Not only is his/her 

involvement with such an organization permissible, but his/her active participation as a Trustee 

for the organization is permissible as well.  Under Rule 3.7(6) judges are permitted to: 

 

[S]erv[e] as an officer, director, trustee, or non-legal advisor of such an 

organization or entity, unless it is likely that the organization or entity: (A) will be 

engaged in proceedings that would ordinarily come before the judge; or (B) will 

frequently be engaged in adversary proceedings in the court of which the judge is 

a member, or in any court subject to the appellate jurisdiction of the court of 

which the judge is a member. 

 

 Because the organization involved in this request is based in New Jersey and there is no 

indication that it will carry on active business in Maryland, such that it might be involved in 

proceedings before the Requestor, his/her participation as a Trustee is not prohibited by the 

Code.  

 

 Our conclusion that the Requestor’s participation as a Trustee for this non-profit is 

permissible is consistent with the Committee’s previous opinions. For example, in [Opinion 

Request Number 2008-25], issued December 30, 2008, after concluding that there was no 

indication the Good Shepherd Center would regularly be participating in adversary proceedings 

before the requesting judge, the Committee opined that the judge could sit on the Board of 

Directors for the Center.  Likewise, there is no indication that the Center would regularly be 

participating in adversarial proceedings before the Requestor. 

 

                                                 
1
 See also Rule 1.2 which states that “[a] judge shall act at all times in a manner that promotes public confidence in 

the independence, integrity and impartiality of the judiciary[,]” and further “[a] judge shall avoid conduct that would 

create in reasonable minds a perception of impropriety.” 
2
 This activity must be conducted subject to the requirements of Rules 3.1 and 3.6.  Rule 3.6 prohibits judges from 

affiliating with discriminatory organizations, which is not at issue here. 
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 In contrast, the Committee in [Opinion Request Number 2008-12], issued July 22, 2008, 

concluded that a Juvenile Drug Court judge could not sit on the Board of Directors of a non-

profit organization that counsels and treats juvenile offenders because those offenders were 

referred to the program by the Juvenile Court; thus, the requesting judge’s impartiality could be 

placed at issue.  Unlike the situation presented in Opinion 2008-12, there is no reason to suspect 

that the Requestor’s involvement as a Trustee for the Center would place his/her impartiality at 

issue.  The Center operates in a jurisdiction beyond the reach of the Maryland Courts, and as 

such, it is highly unlikely that the Requestor, in the discharge of his/her duties as a judge, or 

his/her court for that matter, would have any involvement with the organization that would 

undermine his/her impartiality.   

 

 Furthermore, the Requestor is also permitted to receive reimbursement of expenses 

associated with the performance of his/her duties as a trustee for the organization. Pursuant to 

Rule 3.14, “a judge may accept reimbursement of necessary and reasonable expenses for travel, 

food, lodging, or other incidental expenses,” as long as the reimbursement of such expenses is 

limited “to the actual costs reasonably incurred by the judge and, when appropriate to the 

occasion, by the judge’s spouse, domestic partner, or guest.”
3
   

 

 The Committee thus concludes that the Requestor can accept appointment as a Trustee 

for the organization because it is concerned with the legal system and the administration of 

justice, and his/her duties as a Trustee are permitted because the organization is not likely to be 

subject to any proceedings in Maryland before the judge. The Requestor will not be involved in 

soliciting funds for the organization.
4
 Moreover, if the Requestor incurs any expenses as a result 

of performing duties as a Trustee, he/she is allowed to receive reimbursement related to those 

expenses as such reimbursement is not likely to undermine his/her impartiality or integrity.  

 

Application:  The Judicial Ethics Committee cautions that this opinion is applicable only 

prospectively and only to the conduct of the requestor described in this opinion, to the extent of 

the requestor’s compliance with this opinion.  Omission or misstatement of a material fact in the 

written request for opinion negates reliance on this opinion. 

 

 Additionally, this opinion should not be considered to be binding indefinitely.  The 

passage of time may result in amendment to the applicable law and/or developments in the area 

  

                                                 
3
 It is important to note that reimbursement is permitted under Rule 3.14, but subject to the requirements of 3.1 and 

3.13 (a) of the rules.  Rule 3.13(a) prohibits judges from accepting gifts and other items of value that would 

undermine the judge’s independence, integrity and impartiality.   

 
4
 Comment [4] to Rule 3.7 states that the letterhead of an educational, religious, charitable, fraternal, or civic 

organization may list a judge’s title or judicial office “if comparable designations are used for other persons.” 
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of judicial ethics generally or in changes of facts that could affect the conclusion of the 

Committee.  If you engage in a continuing course of conduct, you should keep abreast of  

developments in the area of judicial ethics and, in the event of a change in that area or a change 

in facts, submit an updated request to the Committee.  

 


