
     *  As of the editing date [July 10, 2006], Maryland Code, Estates and Trusts Article, § 5-105(b)(5)
and § 14-104, respectively.

     ** As of the editing date [July 10, 2006], Maryland Code, Insurance Article, § 10-101 et seq.

Maryland Judicial Ethics Committee

Opinion Request Number: 1971-04

Date of Issue: December 14, 1971

O Published Opinion G Unpublished Opinion G Unpublished Letter of Advice

Judge May Serve as Personal Representative of Father’s Estate;
May Not Serve as Director of Insurance Brokerage Firm

Our Committee has given careful consideration to the questions posed by your letter of
October 28. It seems to us that there is no doubt about the propriety of your serving as a personal
representative of your father’s estate or as a trustee of the trust estate created by his will, since this
is specifically permitted by Code, Article 93, § 5-104(b)(5) and Article 16, § 199A*. However, these
provisions should be read in conjunction with Canon XXVI of the Maryland Canons of Judicial
Ethics, which would seem to raise a question

“if the business interests of those represented require investments in
enterprises that are apt to come before [the judge] judicially or to be involved in
questions of law to be determined by him.”
Whether you can continue to serve as director of [an insurance brokerage business], or as a

consultant and receive compensation in either capacity, poses a more difficult problem. While it is
certainly arguable that the Maryland Canons of Judicial Ethics would not preclude your continuing
a nonlegal relationship with your father’s company, so long as the company was not a litigant in your
court, the Maryland Rules are considerably more restrictive.

In our opinion, it is Rule 6 which is determinative of the matter. This Rule provides, in part:
“A full-time judge shall not hold any office or directorship in any public utility,

bank, savings and loan association, lending institution, insurance company, or other
business corporation or enterprise or venture which is affected with the public
interest.”
We have concluded that the prohibition was not intended to be restricted to the types of

business activity specifically identified but also extends to any other business activity sufficiently
affected with the public interest to be the subject of governmental regulation.

While a corporation engaged in the insurance brokerage business is certainly not an “insurance
company” as contemplated by Rule 6, insurance agents and brokers, including corporations and
partnerships, are required to be licensed and are subject to extensive supervision and control under
Code, Article 48A, §§ 165-179**. We are therefore of the opinion that [an insurance brokerage] is
a “business corporation ... affected with the public interest” within the purview of Rule 6. It is our
opinion that a judge is not permitted to be a director of such a corporation nor may he be employed
by it in any other capacity.


