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Judge Running for Election May Attend Fundraisers and
Contribute to Political Party Which Supports Judge' s Candidacy

Y ou have advised this Committee that youwill be a candidate for dection to afull eective term...
in the éection to be held in 1976.

Y ou have asked whether it is permissible for you to attend politica gatherings, induding dinners
where the subscription price may range from $10 to $100 or more, and whether you may make
contributions to a politica party which endorses your candidacy.

[Opinion Request No. 1973-06], issued by this Committee on 23 May 1973, makesit clear that
the prohibitionagaingt political or partisan activity contained in Maryland Canon XX V1 does not gpply to
a judge who has been appointed to office and must sand for eection to an elected term at a genera
€lection subsequent to his appointment. As a consegquence, from the date of your gppointment urtil the
1976 generd dection, you are permitted to attend politica gatherings; to attend dinners for which a
subscription is required; to speak at suchmeetings, and to contribute to any politica party or nonpartisan
group which is supporting your eection.

Smilarly, in the case of ajudge who is serving an dected term, but must stand for re-election, the
prohibition againgt politica activity is sugoended, accounting from January 1 of the year in which he must
stand for eection” and continuing until the genera dection.

[OpinionRequest No. 1972-01], issuedon 7 April 1972, makesit clear that it isimpermissble for
you to participate in a campaign in support of the election of another judge or to make contributionsto a
politica party or to a nonpartisan committee which has endorsed or is supporting the election of another
judge. The only exception to this prohibition is contained in [Opinion Request No. 1974-03], dated 25
April 1974, which concluded that it would not be improper for a group of judges engaged in a united
campaign for retention in office to speak and work for the election or re-eection of each other. See dso
[Opinion Request No. 1974-05], dated 22 July 1974.

Your find question iswhether you have the right to make campaign contributions in support of a
particular individud, whether or not you are acandidate for eection. It isthe opinion of this Committeethat
the broad prohibition againgt political activity contained in Maryland Canon XXVII and the thrust of
Maryland Rules 3, 4 and 9 which limit ajudge's political activity to the support of his own candidacy
preclude a judge from making contributions in support of the political candidacy of another, and from
publicly endorang a candidate for €ection to office, whether judicid or nonjudicid. See Code of Judicia

" As of the editing date [July 10, 2006], see Maryland Code of Judiciad Conduct (2005), Canon
5C asto the current delinestion of candidacies.


http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1973-06.pdf
http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1972-01.pdf
http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1974-03.pdf
http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1974-05.pdf

Conduct, promulgated by the American Bar Association, Canon 7A(1)(c).



