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Lawyers and Laymen May Solicit Funds for Restoring Art Objects in Courthouse
If Judges Not Involved in Fundraising

You have advised the Judicial Ethics Committee that a Special Committee composed of
several [judges] has been appointed to formulate plans for the restoration and preservation of
numerous historical treasures in            Court House, and that a subcommittee has been charged with
the restoration of several valuable murals. In order to secure funds for the restoration of the murals,
you propose to invite outstanding citizens, including members of the            Bar Association, to
become members of your committee. You have asked whether it would be permissible for this
expanded committee “to solicit contributions for this undertaking under the sponsorship of the
[Court].”

Two provisions of the Canons and Rules of Judicial Ethics, Maryland Rule 1231, directly
relate to the solicitation of funds by judges. Canon XXIV provides:

“A judge should avoid giving ground for any reasonable suspicion that he is
utilizing the power or prestige of his office to persuade or coerce others to patronize
or contribute, either to the success of private business ventures, or to charitable
enterprises. He should, therefore, not enter into such private business, or pursue such
a course of conduct, as would justify such suspicion, nor use the power of his office
or the influence of his name to promote the business interests of others; he should not
solicit for charities, nor should he enter into any business relation which, in the
normal course of events reasonably to be expected, might bring his personal interest
into conflict with the impartial performance of his official duties.” (Emphasis
supplied.)

Rule 9 states:
“A judge shall not, directly or indirectly, lend the influence of his name or the

prestige of his office to aid or advance the welfare of any private business or permit
others to do so. He shall not personally solicit funds for any purpose, charitable or
otherwise.” (Emphasis supplied.)
The Judicial Ethics Committee believes that the above Canon and Rule clearly proscribe

solicitation by [judges] in the manner contemplated. See also [Opinion Request No. 1975-03], issued
April 3, 1975.

As you have pointed out, however, members of            Bar Association and other outstanding
citizens may also be interested in soliciting funds for the proposed restoration of the art objects and
historical treasures. We see nothing wrong with attorneys and other persons soliciting funds for this
purpose and giving the proceeds to your Committee, as long as judges have no role in selecting such
attorneys or other persons and have no role in the solicitation, and as long as the solicitation is not
done under the aegis of the [Court].

http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1975-03.pdf

