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Recusd Not Required in Case Involving Law Firm in Which Judge' s Son Is Salaried Associate

Y ou have advised the Committee that a case now pending before you is being tried primarily by
house counsdl but that the gppearance of an attorney, who isasenior partner in alaw firm in which your
son is an associate, has been entered as local counsd. Y our sonis not involved in any way with this case
and is paid on a draight salary basis. Your question is whether, under these circumstances, you must
disqudify yoursdf fromthe case. Also, youwishto know if youmust disgudify yoursdlf indl casesinwhich
your son’s firm participates if he should become a partner.

Canon X111 of the Canons of Judicid Ethicsprovidesthat “[a] judge should not act ina controversy
in which a near rddive is a party, witness or lawyer.” Rule 2 of the Maryland Rules of Judicid Ethics
forbidsajudge from acting in a controversy in which anear rdativeisalawvyer. In [OpinionRequest No.
1971-02 (unpublished)], we concluded that Canon X111 and Rule 2 prohibited a judge fromacting onany
matter, induding the 9gning of routine orders, in a case in which anear reldive participates as an attorney.
However, in [Opinion Request No. 1974-08], the Committee noted that a judge is not automaticaly
disqudified fromgtting ina case merely because membersor associates of afirmwithwhichanear relative
is efiliated are attorneys in the case. [Opinion Request No. 1974-08] set forththe following standard for
disqudificationto be applied wherethe near rdative is not actualy involved in the case dthough members
of his firm are: “disgudification might be required only under circumstances where ... [the judge s
impartidity might reasonably be questioned or where ... [it isknown] that ... [the rdlative’ g interestin the
firm could be substantialy affected by the outcome of the proceeding.”

In the instant case, thereis no indicationinthe facts set forththat your impartidity might reasonably
be questioned or that your son's interest in the firm will be affected inany way by the outcome of this case.
Therefore, under this standard, disqudification is not required.

Y ou aso ask whether disquaification would aways be required if your son should become a
partner in the firm. Although as apractica matter a partner’ sinterest in afirmmay morelikdy be affected
by the outcome of a particular case, even though the partner isnot actively involved in the case, than isan
associate’s, the standard set forth in [Opinion Request No. 1974-08] does not make disqualification
depend upon the rdative’ s gatusin the law firm. It may be that in a particular case, because of the fee
arrangement, or the method of compensating those effiliated withthe firm, or other factors, both associates
and partners could derive substantia benefit from the case. On the other hand, the fee agreement and the
arangements among atorneys in a firm may be such that neither partners nor associates, who are not
actudly involved with the case, will derive benefit from it. Whether or not disqudification is required will
depend upon the facts and circumstances of each particular case. Therefore, ajudge is not automaticaly
disqudified under Canon XIIl and Rule 2 in a case where members of afirm in which anear rdaiveis a
partner appear as counsel unless, in light of the facts coming to the judge's atention, the judge's
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“impartidity might reasonably be questioned” or the raive' s “interest in the firm could be substantialy
affected by the outcome of the proceeding.”



