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Judge May Be Guest of Honor at Nonfundraiser
Although Surplus of Ticket Sales Goes to Undesignated Charity

Several months ago you requested an informal opinion from this Committee concerning the
propriety of your attending a particular dinner in            at which you would be one of the honored
guests. Additional information about the dinner was given to this Committee by a member of the
sponsoring organization. The Committee then gave you an informal oral opinion that your attendance
at the dinner would not violate the Maryland Canons or Rules of Judicial Ethics.

Thereafter, you requested that this Committee give you a formal written opinion on the
matter. This letter is in response to that request.

The basic facts, as related to us, are as follows. A nonprofit organization in           , having
as its purpose the promotion of better relations among the different races, holds an annual dinner at
which it honors one or two persons. The honorees are persons who, in the judgment of the
sponsoring organization, have made significant contributions to the betterment of relations among
the races. At the annual dinner this coming spring, you have been selected as one of the two
honorees.

The costs of putting on the annual dinner are raised by the sale of tickets to the event. If there
is a monetary surplus after paying all of the costs of the dinner, it is turned over to a charity or some
other worthy cause. For example, one year the surplus was donated to a hospital in           , and
another year it was given to a needy college student as scholarship aid. The letter invitation to the
dinner informs the invitee that any surplus will be donated to a charity or other worthy cause.
Nevertheless, the invitation and ticket make it clear that the purpose of the dinner is to honor persons
who have contributed to improve race relations. The essential purpose is not to raise money for
charities.

The question about the propriety of your attending this dinner arises because of Maryland
Canon XXIV and Maryland Rule 9. Canon XXIV provides in relevant part:

“A judge should avoid giving ground for any reasonable suspicion that he is
utilizing the power or prestige of his office to persuade or coerce others to patronize
or contribute ... to charitable enterprises....”

Rule 9, among other things, states that a judge “shall not personally solicit funds for any purpose,
charitable or otherwise.”

The fact that a money surplus, if any, will be turned over to a charity or similar worthy cause,
does not, in our judgment, mean that your attendance at the dinner would violate Canon XXIV or
Rule 9. Under the plain, ordinary meaning of the language, your attendance at the dinner as an
honoree would not amount to utilizing the prestige of your office to persuade others to contribute
to charitable enterprises, or constitute the solicitation of funds for charitable purposes. The purpose
of the organization, and the dinner, is the betterment of race relations. The dinner is held to honor
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those who have made a contribution to improved race relations. The purpose is not to benefit any
charity. No particular charitable enterprise is named on the ticket or letter invitation. The disposition
of surplus funds appears to be merely a contingent, incidental aspect of the matter.

In [Opinion Request No. 1974-02], this Committee stated that a judge could attend a
testimonial dinner in his honor “so long as the dinner is not directly or indirectly related to a campaign
for or solicitation of funds, which would even include a situation where the price of the ticket was
in excess of the cost of the dinner.” A similar statement is contained in [Opinion Request No. 1975-
01]. We do not believe that the Committee, in these opinions, intended to include in the prohibition
every dinner where there might be a surplus which would be donated to a charity. The clause about
situations where the ticket price exceeded the cost refers back to “a campaign for or solicitation of
funds.” In other words, a judge may not participate in fund raising campaigns or the solicitation of
money, including dinners which are held as parts of such campaigns or solicitations. A judge may not
attend a testimonial dinner in his honor if it is part of or related to a fund raising campaign.

Of course, no single, simple test can be devised which will readily provide the answer in all
situations. In determining whether attendance at a function would violate the prohibition in Canon
XXIV and Rule 9, concerning charitable campaigns or solicitations, various factors must be
considered, as well as the circumstances surrounding each particular function. The purpose of the
function, the degree of charitable involvement, and the extent to which a charity may financially
benefit, are included among the pertinent considerations.

In light of the facts given to us concerning the dinner at which you will be an honoree, we
conclude that your attendance will not violate the Maryland Canons or Rules of Judicial Ethics.

http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1974-02.pdf
http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1975-01.pdf
http://www.mdcourts.gov/ethics/pdfs/1975-01.pdf

