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Master May Solicit Support for Judicial Appointment
from Lawyers Appearing Before Master

Pursuant to Rule 16(c) of the Rules of Judicial Ethics, you have requested the opinion of this
Committee concerning the propriety of solicitations of support for your appointment to X Court by
members of the Bar appearing before you, many of whom appear on a regular basis.

You state that since [date] you have been a full time Master ... assignedto __ Court, and
that you are contemplating approaches to members of the Bar, personally familiar with your
qualifications, to support your candidacy by communicating with the Judicial Nominating
Commission. Your concern is whether solicitation of such endorsements may be viewed as a
violation of Standard XXIV contained in Maryland Rule 1232, and applicable to masters, examiners,
auditors, referees, and District Court commissioners, all of whom are sometimes referred to as
“appointees.”

As you have noted in your letter of inquiry, Standard XXIV states in part:

“If an appointee becomes a candidate for any judicial office, he should refrain from

all conduct which might tend to arouse reasonable suspicion that he is using the

power or prestige of his position to promote his candidacy or the success of his party.

He should not knowingly permit others to do anything in behalf of his
candidacy which would reasonably lead to such suspicion.”

Substantially the same language, as you are aware, appears in Canon XXIX of Maryland
Rule 1231, applicable to judges.

The Committee has met and given careful consideration to the question you have presented.
We recognize that to prohibit a judge or an “appointee” from soliciting the support of attorneys for
judicial appointment or election, when such solicitation may be made freely by opponents not
holding such positions, would be a gross inequity. We are also cognizant that it has long been an
accepted practice throughout the State for committees to solicit endorsements of sitting judges who
are candidates for election, and such endorsements have been publicized in newspaper
advertisements prior to the election. Members of the Bar have felt free to endorse or not endorse
such candidates without concern that such support, or the withholding of such support, would
influence the decisions of the candidate involved.

It is the judgment of the Committee that the answer to your specific question must depend
upon the manner in which such solicitations are conducted. The Committee feels that it would not
be a violation of the Standard for you to inform members of the Bar of your interest in an
appointment to a judgeship; and to advise them that you would appreciate any support they might

“ As of the date of editing [July 10, 2006], “judicial appointee” is the defined term used
through Maryland Rule 16-814.
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wish to express to the appropriate authorities. They should not, however, be required to state
whether they agree to support or decline to do so, nor should they be requested to communicate to
you any action they may take. In short, there must be no pressure, actual or implied. There can then
be no reasonable suspicion that the power or prestige of your position is being used to promote your
candidacy.



