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Judge May Recommend Candidates for Judicial Appointments
Whether Requested to Do So or Not

In your recent letter to this Committee, you state that you are retiring as of [date], and that
several persons have sought your views on the relative merits of those who are interested in an
appointment to the judicial office which you are vacating. You ask "whether, under the
circumstances here, it would be improper for me to give my views to those who may be in a position
to recommend appointments to the Governor."

In [Opinion Request No. 1975-02 (unpublished)], this Committee dealt with the propriety
of a judge writing a letter of recommendation to a Judicial Selection Commission on behalf of a
candidate for appointment to a judgeship. The opinion first points out that "the writing of such a
letter is not proscribed by either the Maryland Canons or Rules of Judicial Ethics." The Committee,
however, then "analogized" the making of such a recommendation to the active support of a
candidate for election to judicial office, which had been deemed prohibited under Canon XXVII
titled "Partisan Politics." [Opinion Request No. 1975-02 (unpublished)] went on to quote Article 8
of the Maryland Declaration of Rights, relating to the separation of powers, and the opinion observed
that the appointment of judges is an executive function. The Committee concluded in [Opinion
Request No. 1975-02 (unpublished)] that ajudge's making a recommendation to a Judicial Selection
Commission would be regarded as "inappropriate" unless the judge was first asked by a member of
the Commission to express an opinion.

In our view, [Opinion Request No. 1975-02 (unpublished)] requires some clarification. Some
of the language in the opinion might be construed as holding that ajudge's taking the initiative in
recommending a candidate for judicial office is proscribed by Canon XXVII relating to partisan
politics or by the separation of powers provision in the Declaration of Rights. To the extent that the
language in [Opinion Request No. 197 5-02 (unpublished)] may be subj ect to such construction, that
language is hereby disapproved.

Certainly the appointment of a judge in Maryland today should not be regarded as a partisan
political activity covered by Canon XXVII. In recent times, with the establishment and continued
use of nonpartisan judicial selection commissions, there has been an effort in this State to make
judicial appointments as "nonpolitical" as practicable. The movement has been toward what is often
called a "merit" judicial selection system. The appointment of a judge simply cannot properly be
"analogized" to the active political activity prohibited by Canon XXVII.

Ajudge's making a recommendation concerning a candidate for appointment to ajudgeship
is also not prohibited by Article 8 of the Declaration of Rights. Article 8 provides that one who
exercises the functions of one branch of government shall not "assume or discharge the duties of any
other." When an official in one branch of government makes a mere recommendation to an official
or officials in another branch of government, he clearly is not assuming or discharging "the duties"
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of the latter branch. The assumption or discharge of duties ordinarily involves something more than
making a recommendation. Otherwise, it would violate the separation of powers for judges to make
recommendations to the Legislature concerning bills affecting the administration of justice.
Moreover, if making a recommendation were deemed to violate the separation of powers provision,
logically there would seem to be no basis for distinguishing solicited recommendations from
unsolicited ones.

In sum, we conclude that a judge's making a recommendation regarding a candidate for
appointment to ajudgeship, whether the judge's views were asked for or not, does not violate either
the Maryland Canons and Rules of Judicial Ethics or the Maryland Declaration of Rights.

Of course, there can be judicial conduct which does not violate either the Canons and Rules
of Judicial Ethics or other provisions of law, but which a prudent judge would deem it inadvisable
to engage in. For an active judge regularly to give unsolicited advice to those operating the other
branches of government would seem to fall into this category. While not actually in violation of
Article 8 of the Declaration of Rights, such conduct would not entirely comport with the spirit ofthe
separation of powers principle. We believe that this is probably what the Committee contemplated
when it said in [Opinion Request No. 1975-02 (unpublished)] that a judges rendering unsolicited
recommendations concerning judicial appointments would be regarded as "inappropriate."

Answering the specific question which you asked in your letter, the Committee does not
believe that it would violate the Canons and Rules of Judicial Ethics or Article 8 of the Declaration
of Rights, or that it would otherwise be improper, for you to give your views concerning applicants
for a judgeship to those who may be in a position to recommend appointments to the Governor.


