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Appellate Judge Running for Retention in Office May Engage in Same Political Activity
as Similarly Situated Circuit Court Judge

Your have requested an opinion of the Ethics Committee as follows:
“In accordance with the Maryland Constitution, Art. IV, § 5A, ratified 2

November 1976, my name will appear on the 1980 general election ballot, without
opposition, for continuance in office. As a result of the ratification of Art. IV, § 5A,
an appellate court judge is no longer nominated and elected as a candidate of a
political party. I am therefore requesting an opinion as to whether an appellate judge
seeking continuance in office may solicit the support of political parties and
candidates, attend or speak at political gatherings, and make contributions to the
campaign funds of political parties or candidates, without violating the Canons and
Rules of Judicial Ethics ...”
The provisions of the Canons and Rules relevant to your question is Canon XXVII, which

provides as follows:
“While entitled to entertain his personal views of political questions, and

while not required to surrender his rights or opinions as a citizen, it is inevitable that
suspicion of being warped by political bias will attach to a judge who becomes the
active promoter of the interests of one political party as against another.

“He should neither accept nor retain a place on any party committee nor act
as party leader, nor engage generally in partisan activities.

“Where, however, it is necessary for judges to be nominated and elected as
candidates of a political party, nothing herein contained shall prevent the judge from
attending or speaking at political gatherings, or from making contributions to the
campaign funds of the party that has nominated him and seeks his election or re-
election.”
The third paragraph of the Canon, containing the exception, for a judge facing election, to

the general restrictions on political activity set forth in paragraphs one and two, is worded in terms
of nomination and election as a political party candidate. Thus, from a very literal viewpoint, it could
be argued that the exception has no application to a judge seeking election but not nominated or
elected as a candidate of a political party. However, being consistent and construing the entire
Canon literally would also lead to a conclusion that the basic restrictions on political activity
contained in paragraphs one and two only apply to involvement in political parties and partisan
activities. Nevertheless, in [Opinion Request No. 1972-01], issued April 7, 1972, this Committee
construed the paragraph one and two restrictions so as to prohibit a judge’s involvement in a “non-
partisan” committee formed to promote the election of others. See also  [Opinion Request No. 1978-
07], issued January 16, 197[9]; [Opinion Request No. 1975-08], issued July 7, 1975; [Opinion
Request No. 1974-05], issued July 22, 1974. If the restrictions in Canon XXVII are to be given a
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     * As of the editing date [July 10, 2006], reworded and recodified as Maryland Code, Election
Laws Article, § 9-210(g)(3).

non-literal construction, so as to prohibit active involvement in non-partisan elections, then the
exception to those restrictions should be given a similar non-literal construction.

The Canons of Judicial Ethics, adopted by the Court of Appeals in 1971, were drafted by the
American Bar Association for nationwide application. Although the Canons were modified in some
respects by a committee of the Maryland Judicial Conference to meet Maryland needs, the language
of Canon XXVII still reflects the normal partisan election system prevailing throughout the country,
whereby each of the two major political parties nominates its own candidate for an office. However,
in Maryland, for many years we have had a largely non-partisan election system at the circuit court
level, as well as the appellate court level prior to the 1976 change. This is because candidates for
judicial office, regardless of their party affiliation, have been able to file in both the Republican and
the Democratic primaries. In addition, the Election Code requires that candidates for judicial office
at both the circuit court and appellate court levels “shall be placed on the ballots without any party
label or other distinguishing mark or location which might directly or indirectly indicate the party
affiliation of the candidate or judge.” Maryland Code (1957, 1976 Repl. Vol., 1979 Cum. Supp.),
Art. 33, § 16-5(e).* Consequently, it is obvious that Canon XXVII cannot be given a literal
construction. Instead, it must be construed in light of the nature of Maryland judicial elections,
which are essentially non-partisan at the circuit and appellate levels.

Accordingly, this Committee has regularly given paragraph three of Canon XXVII, which
permits political activity by judges seeking election, a construction designed to effectuate its
purpose. In [Opinion Request No. 1978-07], supra, after pointing out that the Committee has
interpreted the exception “broadly,” and after reviewing several prior opinions, the Committee
stated:

“It is apparent that the purpose of the exception in Canon XXVII is to allow
a judge, who must seek election, to advance his candidacy like other candidates for
elective offices. Legitimate political activity that directly or even indirectly furthers
one’s own candidacy is permitted under the Canon. Examples are attendance at
political fund raisers of other political candidates ([Opinion Request No. 1978-02],
supra), the joint judicial campaign of sitting judges ([Opinion Request No. 1974-03],
issued April 25, 1974), and public appearances on behalf of other judges in a joint
campaign ([Opinion Request No. 1974-05], supra). It is evident that the exception
is sufficiently broad to permit most types of campaign activities designed to enhance
one’s own possibilities for election ....”

And in [Opinion Request No. 1978-02], issued May 8, 1978, the Committee observed:
“The Canons of Judicial Ethics are not designed to impose handicaps on

those judges forced to compete for their seats at the polls. The exception to Canon
XXVII’s proscription is manifestly intended to make it possible for incumbent
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judges, seeking election, to compete against their opponents without disadvantage.”
See also [Opinion Request No. 1977-07 (unpublished)], issued November 28, 1977 (pointing out
that the exception in Canon XXVII must be viewed “with the realities of political elections in
mind”); [Opinion Request No. 1975-08], supra (stating that because of the exception, the restriction
against political activity contained in Canon XXVII “does not apply to a judge who ... must stand
for election”).

The 1976 constitutional amendment, under which an appointed appellate judge does not run
in the primaries but stands for election in the general election with the vote being for or against the
judge’s continuance in office, was designed to minimize the necessity for the judge’s having to
engage in extensive political activity. However, nothing in the language of the amendment, or in its
history, or in this Committee’s opinions applying Canon XXVII, would support the view that an
appellate judge who is a candidate for a continuation in office election is prohibited from engaging
in any political activity. Moreover, such a view would not be realistic. Although Maryland has not
yet had much experience with the continuation in office election, in some other states having this
system campaigns occasionally have been waged urging voters to cast ballots against the judge’s
continuation in office. Even when no such active campaign is waged, a sizable number of negative
votes may be cast against the judge’s continuation in office. This occurred in 1978 in Maryland with
regard to the appellate judges on the ballot, although all of the appellate judges on the ballot at that
time were elected by wide margins.

In sum, we conclude that the exception in Canon XXVII, permitting political activity by
judges seeking election, is equally applicable to appellate judges in your situation. Neither the
Canons nor the  Rules of Judicial Ethics prohibit you from engaging in the type of political activity
set forth in your letter.
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