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Judge May Serve as Vestryman of Church;
May Hear Cases in Which Former Law Partner Is Counsel

The Committee has been requested to give an opinion in two unrelated matters affecting the
same judge.

First, we are asked whether the judge may continue to serve as a vestryman of his church.
It is stated in the letter of inquiry that, as vestryman, he participates in discussions and votes on
decisions with respect to raising money for the church but takes no part in any solicitations for
funds. Other duties and responsibilities of the office pertain to investing church funds, expenditures
for maintenance and improvements, and related matters.

Applicable here are Canons XXIII (“Inconsistent Obligations”) and XXIV (“Business
Promotions and Solicitations for Charity”) and Rule 9. Canon XXIII proscribes the acceptance of
inconsistent duties and the incurring of obligations, whether pecuniary or not, “which will in any
way interfere or appear to interfere with [the judge’s] devotion to the expeditious and proper
administration of his official functions.” Canon XXIV requires that a judge avoid affording ground
for any “reasonable suspicion” that he is using the power or prestige of his office “to persuade or
coerce others to patronize or contribute ... to charitable enterprises.” Under Rule 9, the personal
solicitation of funds “for any purpose, charitable or otherwise,” is prohibited; but the Committee
Note to Rule 9 expressly states:

“This rule is not intended to prohibit judges from serving without
compensation on advisory or other committees, commissions or boards established
for charitable, educational or religious purposes or for the purpose of the
improvement of judicial administration.”
We do not believe that the time consumed in attendance at meetings and in the performance

of duties, if any, outside of such meetings, would be such as to interfere with the performance of the
judge’s duties, as proscribed by Canon XXIII. With respect to the standards of Canon XXIV and
Rule 9, we have stated that the judge takes no part in the solicitation of funds; but he does participate
in fund-raising discussions and decisions. The purpose of the Canon and Rule is to prevent a judge
from using his position to induce others to contribute to the charitable enterprise. Therefore, his
direct or indirect solicitation of contributions is proscribed. E.g., [Opinion Request Nos. 1971-05,
1975-09, and 1975-10]. However, a judge is expressly permitted to serve on the boards of charitable,
educational or religious organizations. An ordinary function of a governing charitable board is to
decide whether fund-raising activities should occur. We see no impediment to the judge participating
in purely internal discussions and decisions within the confines of the governing board relating to
these activities, provided, of course, that the judge’s name is not used, directly or indirectly, in the
solicitation of the funds or the promotion of the project.

Second, the judge has informed the Committee that, in 1972, he purchased a one-third
investment interest in a limited partnership share of an oil venture, and his then law partner
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purchased the two-thirds interest. The investment has generated no income. It appears, according
to the judge’s letter, that the oil venture has failed. He is uncertain whether “that entity has dissolved
[but] if it exists and has value, then presumably the limited partnership share [owned by himself and
his former partner] might have value.” There are no other business ties between the judge and his
former partner. Under these circumstances, the judge inquires whether he must disqualify himself
in cases where his former law partner or the latter’s new partner, is counsel of record.

On the facts stated, the Committee is of the opinion that disqualification is not required. In
Maryland there is, of course, a statutory interdiction against judges hearing cases involving former
partners, Cts. & Jud. Proc. Art. § 1-203; but the statute is not applicable here. (The cited section of
the Maryland Code permits a judge, prior to qualification for judicial office, to enter into a written
agreement with his former firm that the judge may, over a reasonable period of time, receive
payments representing the “reasonable liquidated value” of his interest in his former practice; but
the judge may not hear a case in which a partner or employee of his former firm is an attorney of
record, during the time the judge is receiving payments under the agreement.)

The Committee does not find any reason under the Maryland Canons and Rules of Judicial
Ethics to recommend disqualification. Canon XXV (“Personal Investments and Relations”) imposes
no ethical strictures under the circumstances related. Furthermore, the investment interest of the
judge with the former partner appears, at this stage, to be of minimal, if any, value; and this is not
the conduct of a business relationship, involving management, accounting or other functions so as
to place the judge and former partner in such frequent contact as to give rise to an “appearance of
impropriety,” prohibited by Canon IV.


