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Disqualification of Judge Who Co-Owns Property with Lawyer Who Appears Before Judge

A judge has asked whether he should disqualify himself from cases where one of the
attorneys is a co-owner with the judge and his wife of a 2.02 acre parcel of land. The attorney in
question, Attorney A, and the judge never were partners but he did obtain a '/ interest in the land
in question in lieu of a monetary fee when he and Attorney A jointly represented a client in a matter
occurring before the judge was elevated to the bench. The land in question will not pass a Health
Department percolation test and, consequently, has a limited resale value at the present time. The
judge’s only activity with respect to the land is to pay his share of real estate taxes.

Canon XXV, Personal Investments and Relations, provides, in pertinent part, that: “A judge
should abstain from making personal investments in enterprises which are apt frequently to be
involved in litigation in the court; ... It is desirable that he should, so far as reasonably possible,
refrain from all relations which would normally tend to arouse a suspicion that such relations warp
or bias his judgment, or prevent his impartial attitude of mind in the administration of his judicial
duties. ...”

Canon XIllII, Kinship or Influence, tells us that a judge “should not suffer his conduct to
justify the impression that any person can improperly influence him or unduly enjoy his favor, or
that he is affected by kinship, rank, position, or influence of any party or other person. ...”

The following is taken from Rule 2 of the Rules of Judicial Ethics, ... [A judge] shall not
participate in any matter in which he has a significant financial interest or in which he previously
acted as a lawyer. ...” The Committee note to Rule 2 observes that:

This ethics rule covers those major conflicts of interest which should

automatically disqualify a judge. There will be many lesser situations in which a

judge’s own sense of propriety may indicate that he disqualify himself. There may

also be even lesser situations in which the judge will determine that full disclosure

to counsel is adequate.

Canon 5 of the Code of Judicial Conduct of the American Bar Association, although not
officially binding in Maryland, is illuminating. The general heading is that “A judge should regulate
his extra-judicial activities to minimize the risk of conflict with his judicial duties and Section C says
the following:

C. Financial Activities

(1)  Ajudge should refrain from financial and business dealings that tend

to reflect adversely on his impartiality, interfere with the proper performance of his

judicial duties, exploit his judicial position, or involve him in frequent transactions

with lawyers or persons likely to come before the court on which he serves.

2 Subject to the requirements of Subsection 1, a judge may hold and
manage investments, including real estate, and engage in any other remunerative
activity, but should not serve as an officer, director, manager, advisor or employee
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of any business [emphasis supplied].

Later Canon 5(C) states:

3) A judge should manage his investments and other financial interests

to minimize the number of cases in which he is disqualified. As soon as he can do

so without serious financial detriment he should divest himself of investments and

other financial interests that might require frequent disqualification [emphasis

supplied].

Whether or not a judge may preside in cases in which a fellow investor may appear before
him as a lawyer first surfaces in [Opinion Request No. 1978-04,] dated June 30, 1978, in which the
Committee advised that the judge in question disqualify himself in cases where his fellow investor
was State’s Attorney “because of the peculiar combination of facts here involved particularly in light
of your mutual participation in the joint venture and the State’s Attorney’s statement quoted in the
newspaper article which you enclosed with your letter of inquiry.” We are in the dark as to what the
newspaper article may have conveyed.

In the case before us, the judge’s investment in the property about which he asks appears to
be a modest one and his active participation in its management non-existent. Nor is his position that
of ajudge-landlord vis-a-vis a lawyer tenant ([Opinion Request Nos. 1976-11 and 1979-03]). Unlike
the judge in [Opinion Request No. 1978-04], he was never a partner with his co-tenant. His business
involvement with him 1s minimal as was any past legal association with him. We do not think,
therefore, that the judge need automatically to disqualify himself in matters in which Attorney A
appears before him, provided that the judge’s co-ownership of the parcel of land in question is made
known to counsel for both sides and their clients so that they may have a chance to object to the
judge’s participation in the case or waive their objections.

If there is an objection the judge should not sit on the case unless there are compelling
circumstances to the contrary.
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