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Master Who Is Granted Leave of Absence Is Subject to Standard XXIl,
Prohibiting Partisan Political Activity

A master subject to the Code of Conduct promulgated under Md. Rule 1232 informed us that
the master’s spouse is a candidate for elective office and asked whether it would be proper for the
master to accompany the spouse to political events or to campaign on behalf of the spouse. In
[Opinion Request No. 1986-02 (unpublished)], we replied in the negative, relying on Standard XXI1
and our earlier [Opinion Request No. 1979-01] (Jan. 31, 1979). The master now asks whether the
ruling “would preclude the Circuit Court ... from granting me a leave of absence, without pay, in
order that | can engage in partisan activities for my spouse.”

We think it necessary to change the focus of the question. Whether a master can be, or should
be, given a “leave of absence” with or without pay is not a matter within this Committee’s
competence. That is an administrative, not an ethical, question, to be determined by the Circuit
Court. The issue is whether the master can properly avoid the strictures of Standard XXII by taking
atemporary leave of absence, which presumably would end when the spouse’s campaign ends. We
do not believe so.

Standard XXI1 is premised on the concern that “suspicion of being warped by political bias
will attach to full-time appointees ... to whom this Standard expressly applies, who become the
active promoters of the interests of one political party as against another.” That same concern would
naturally be evident where the appointee actively promotes the interests of a political candidate,
including a spouse. Although nothing is said in Standard XXII about leaves of absence or
resignation, we note that the subject is dealt with in Standard XXIV, which prohibits masters and
appointees from becoming candidates themselves for political office. That Standard states:

“If such full-time appointee should decide to become a candidate for any office not

judicial, he should resign in order that it cannot be said that he is using the power or

prestige of his position to promote his own candidacy or the success of his party.”

(Emphasis added.)

As these two standards are based on the same concern that judicial appointees be free from
even the appearance of partiality due to political bias, we think that the remedy stated in Standard
XXI1V should also be applicable to Standard XXII. A temporary leave of absence, paid or unpaid,
simply will not suffice, in our judgment, to allay the concern expressed in Standard XXII.
Accordingly, we think that, if the master chooses to become actively involved in the spouse’s
campaign, the master should resign.
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