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Judge-Candidate Not to Participate in Joint Fund-Raiser with Non-Judicial Candidate

Issue: May a judge who is a candidate for election participate in a joint fund-raiser for the judge
and the register of wills?

Answer: No.

Discussion: A recently appointed judge who is a candidate for election has asked whether that
judge may participate in a joint fund-raiser for the judge and for the register of wills. The judge has
directed the Committee’s attention to [Opinion Request No. 1985-04] (February 14, 1986). The
Committee believes that [Opinion Request No. 1985-04] is factually distinguishable from the
inquirer’s situation and is, therefore, inapposite.

[Opinion Request No. 1985-04] involved a request by a judge, standing for election, to
appear on a “ticket” with non-judicial candidates, a request that the Committee sanctioned.
However, in its opinion, the Committee warned that its views were not to be extended to “activities
beyond a judge’s permitting his or her name to appear on the same ticket as those of other
candidates.” The current request contains the additional elements of an apparent endorsement for
election of a candidate for a non-judicial office with fund raising benefitting that candidate. It is
possible that the funds raised at this event will be commingled, apparently to be distributed in
accordance with some formula.

In [Opinion Request No. 1978-02] (May 8, 1978) this Committee approved the attendance
by a judge who was standing for election at fund-raisers to promote the candidacy of others,
recognizing that:

... attendance at political functions sponsored by or held to benefit particular
candidates for various offices, such as fundraising dinners, is a common and
practically necessary way in which other candidates for elected office become known
and promote their own candidacy. ...
In this instance, the judge is not merely an attendee at a political function, rather, he/she is

a named beneficiary of the event along with the non-judicial candidate. Canon 5B(2) of the Code
of Judicial Conduct states in part that a judge who is a candidate “should not ... publicly endorse a
candidate for non-judicial office”.

In an opinion directly on point, the Michigan Judicial Ethics Committee concluded that:
The inquiring [judicial] candidate asks whether ethical restrictions are affected if the
candidate is only one of several candidates benefitted by the independent fund-raiser.
This contingency is not specifically addressed by MCJC [Michigan Code of Judicial
Conduct] and does not affect the rationale of MCJC 2A, 2B or MCJC 7B(1)(a). A
judge may accept proceeds as one of several candidates benefitting from an
independent fund-raiser, within the same parameters as would apply to the judge’s
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acceptance of funds as the sole beneficiary of the event. However, if a candidate for
political office also benefits from the fund-raiser, this factor may have a significant
impact on the appearance of impropriety and impartiality.

National Reporter on Legal Ethics and Professional Responsibility, JI-111, March 21, 1997.
Similarly, a review commission of five judges appointed by the Ohio Supreme Court to hear

the complaint against two candidates for judicial office concluded that the two candidates for the
office of Judge of the Common Pleas Court of Hamilton County who permitted their names to be
listed on an invitation to a fund-raiser for the re-election of the Hamilton County Recorder, had
violated the Ohio Code of Judicial Conduct. The panel stated:

The complaint against the respondents asserts that they have violated the above-
stated Canon 7(B)(2)(b) of the Ohio Code of Judicial Conduct [Maryland’s Canon
5B(2)] by having their names on the invitation to Bolton’s [the candidate for
Recorder] fund-raiser. This panel finds that the respondents have violated that
section of the Ohio Code of Judicial Conduct. The fund-raiser was clearly “public”
as that term is understood by the panel. The inclusion of the respondents’ names on
the invitation that stated the mission of the fund-raiser as “supporting Eve Bolton’s
Re-election” to the public office of county recorder can only be seen as endorsing
Bolton. This panel finds that the respondents “publicly endorse[d] *** a candidate
for another public office” in violation of Canon 7(B)(2)(b).

In re Judicial Campaign Complaint Against Keys et al. Nos. 96-1814 and 96-1815, 80 Ohio Misc.
2d 1, 671 N.E.2d 1124, 1125, 1996 Ohio Misc. LEXIS 64 (September 11, 1996).

In 1992, the Ohio Judicial Ethics Committee had earlier concluded that although an
incumbent judge may attend a political dinner, it would be improper for that judge to sit at the
speaker’s table and introduce a partisan candidate for public office under Ohio’s Canon 7(1)(b).
Opinion 92-11 (April 10, 1992). Ohio’s Canon 7(1)(b) contains the same prohibition against public
endorsement of candidates for non-judicial office in Maryland’s Canon 5B(2).

The joint fund-raiser which is proposed here would, in the Committee’s view, constitute a
public endorsement by the judge of the candidate for the office of register of wills and would violate
Canon 5B(2) of the Maryland Code of Judicial Conduct. Therefore, the Committee must conclude
that the judge may not participate in a joint fund-raiser for the judge and for the register of wills.


