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Judge May Sit on the Board of Directors of The Good Shepherd Center 
 
Issue:   May a judge sit on the Board of Directors of The Good Shepherd Center, a 
residential treatment facility for adolescent girls serving the State of Maryland? 
 
Answer:   Yes. 
  
Facts:   The Good Shepherd Center (the “Center”) is a non-profit 501(c)(3) organization 
that provides treatment, residential and educational services for adolescent girls and their 
families.  The Center serves Maryland and the District of Columbia.  It accepts referrals 
from the Maryland Department of Juvenile Services, the Maryland Department of Social 
Services, Maryland’s local Boards of Education and the Maryland Department of Health 
and Mental Hygiene.  The Center’s residential treatment facility can accommodate 105 
girls between the ages of 13 and 18, and is licensed and accredited through the Maryland 
Department of Health and Mental Hygiene.  The day school operated by the Center is 
licensed by the Maryland State Department of Education and provides classroom 
instruction for grades 8 through 12.  There is no indication that the Center accepts court 
ordered referrals.    
         

In light of this Committee’s recent ruling in [Opinion Request No. 2008-12], 
issued on July 22, 2008, (a presiding Juvenile Drug Court judge may not serve on a 
Board of Directors of a non-profit drug treatment organization that receives referrals from 
the Juvenile Drug Court), the requesting judge has asked whether service on the Board of 
Directors of The Good Shepherd Center would violate the Maryland Code of Judicial 
Conduct. The requesting judge recognizes that the Maryland Code of Judicial Conduct 
prohibits fund-raising by judges. 
 
Discussion:   Canon 4C(4)(a) of the Maryland Code of Judicial Conduct (Md. Rule 16-
813) states that, subject to limitations provided in the Code, “a judge may be a director, 
member, non legal adviser, officer, or trustee of a charitable, civic, educational, fraternal 
or sororal, law related, or religious organization.”  Limitations on such service require  
that the judge’s participation not put at issue the judge’s impartiality, demean the judge’s 
office or interfere with the proper performance of judicial duties. Canon 4A. A judge 
wishing to serve on a Board of Directors is further constrained by Canon 4C(4)(b) and 
4C(4)(c).  Canon 4C(4)(b) prohibits a judge from serving as a director, adviser, officer, or 
trustee of an organization that is conducted for the economic or political advantage of its 
members.  Canon 4C(4)(c) prohibits a judge from serving as a director, adviser, officer, 
or trustee of an organization if it is likely that the organization will be engaged regularly   
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in adversary proceedings in any court or any court refers individuals to the subject 
organization. 
 

As a non-profit 501(c)(3) organization, The Good Shepherd Center is not operated 
for the economic or political advantage of its members.  Likewise, there is no indication 
that the Center is likely to regularly engage in adversary proceedings before the Maryland 
courts.  Referrals to The Good Shepard Center are made from the Department of Juvenile 
Services and the Department of Social Services, and not directly from any court.1 In this 
respect, Judicial Ethics Opinion No. 2008-12 is distinguishable.  In Opinion No. 2008-12, 
the judge was seeking to join a non-profit organization that received referrals directly 
from the court upon which that judge sat. There appears to be no such issue with The 
Good Shepherd Center’s referral policy.    

 
The judge recognizes that he or she would be largely prohibited from securing 

outside resources for the organization.  Canon 4C(4)(d)(i)(A) prohibits a judge, with 
certain exceptions, from participating in the solicitation of funds or other fund-raising 
activities.  Canon 4C(4)(d)(i)(B)(iii), in turn, prohibits a judge from lending or using the 
prestige of judicial office for fund-raising. 

 
The requesting judge is reminded that should the judge be presented with a case 

brought against, or involving a patient of, The Good Shepard Center, recusal would be 
warranted under Canon 3D.            
                   
Application:   The Judicial Ethics Committee cautions that this opinion is applicable 
only prospectively and only to the conduct of the requestor described in this opinion, to 
the extent of the requestor’s compliance with this opinion.  Omission or misstatement of 
a material fact in the written request for opinion negates reliance on this opinion. 
 

Additionally, this opinion should not be considered to be binding indefinitely. The 
passage of time may result in amendment to the applicable law and/or developments in 
the area of judicial ethics generally or in changes of facts that could affect the conclusion 
of the Committee.  If you engage in a continuing course of conduct, you should keep 
abreast of developments in the area of judicial ethics and, in the event of a change in that 
area or a change in facts, submit an updated request to the Committee.  

                                                 
1  In sentencing a child offender, the Juvenile Court may commit a child to the custody of the  
Department of Juvenile Services.  The court may designate the type of facility where the child can be 
accommodated, but it may not designate the specific facility, as such designation is the prerogative of the 
Department of Juvenile Services.  See In re Demetrius J., 321 Md. 468, 474 (1991).    


