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Auditor May Not Serve on Board of Maryland Transportation Authority 

Issue:  May a judicially appointed Interim Substitute Auditor serve concurrently as a member of 
the Board of the Maryland Transportation Authority? 

Answer:  No. 

Facts:  A recently appointed Interim Substitute Auditor (“ISA”) has requested an opinion 
regarding the propriety of continuing his/her work as a board member for an Executive Branch 
agency – the Maryland Transportation Authority (“MdTA”) – which, according to the agency’s 
website, is “responsible for managing, operating and improving the State’s toll facilities.”  
MdTA board members are appointed by the Governor, with the advice and consent of the Senate, 
for a three-year term and may be re-appointed following the expiration of that term.  We have 
been informed by the ISA requesting this opinion that as an MdTA board member he/she has 
taken an oath of office; attends board meetings approximately twice monthly; and receives $500 
plus travel expenses per meeting as compensation for his/her service. 

Discussion:  Interim Substitute Auditors are appointed by a majority of the judges of the circuit 
court of the county in which they serve, and they serve at the pleasure of the appointing court.  
Md. Rule 2-543.  While Auditors are typically required to take an oath of office, see, e.g., Green 
v. Green, 182 Md. 571, 574 (1943) (“The auditor is a ministerial officer of the court required to 
take an oath that he will well and faithfully execute the duties of his office without favor, 
affection, partiality or prejudice.” (citing Md. Ann. Code Art. 16, § 20 (1939)), we have been 
informed by the requestor that ISAs are not required to take an oath of office.  Additionally, 
ISAs are not compensated by the court, but rather are paid by attorneys filing foreclosure actions. 

Nevertheless, according to the information provided, ISAs are subject to the Maryland 
Code of Conduct for Judicial Appointees (“the Code”).  Md. Rule 16-814.  Canon 4 of the Code 
allows a judicial appointee to engage in extra-official activities, provided that those activities do 
not impugn the appointee’s ability to act impartially, demean the judicial position, or interfere 
with an appointee’s proper performance of his or her official duties.  Canon 4A.  Canon 4 further 
states that judicial appointees “may accept appointment to a governmental advisory commission, 
committee, or position.”  Canon 4C(2).  That allowance is qualified by the Comment to Canon 
4C(2), which states that “[a] judicial appointee may not accept a governmental appointment that 
could interfere with the effectiveness and independence of the judicial system, assume or 
discharge an executive or legislative power (Maryland Declaration of Rights, Article 8), or hold 
an ‘office’ under the constitution or other laws of the United States or State of Maryland 
(Maryland Declaration of Rights, Articles 33 and 35).”  While the requestor provided 
information helpful in analyzing whether the position of an ISA is “an office of profit,” as well 
as whether a judicial appointee may accept employment in a clerical position with an Executive 
Branch agency, the Committee does not perceive those issues to be dispositive of the question 
presented. 
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As we stated in [Opinion Request No. 2009-14], issued on November 23, 2009,  “Article 
8 of the Maryland Declaration of Rights mandates a separation of powers in government and 
prohibits a person who exercises the functions of one branch, such as the Judiciary, from 
assuming the duties of another branch.”  While an ISA does not take an oath of office and is not 
compensated by the court, he or she is appointed by the majority of the judges of the circuit court 
in which he or she serves.  Furthermore, ISAs are required to adhere to the Code of Conduct for 
Judicial Appointees.  The portion of the Comment to Canon 4C(2) with which the Committee is 
most concerned, for purposes of the instant inquiry, is that which states, “[a] judicial appointee 
may not accept a governmental appointment that could . . . assume or discharge an executive or 
legislative power (Maryland Declaration of Rights, Article 8).” (Emphasis added). 

The Maryland Transportation Authority, being charged with “managing, operating and 
improving the State’s toll facilities,” is engaged in performing executive functions.  The ISA 
requesting the opinion has more than a clerical position with the MdTA.  He/she was appointed 
to the Board by the Governor in July of 2008, took an oath of office to serve in that position, and 
receives compensation for his/her service.  Thus, as a member of the Board of the MdTA, he/she 
has accepted a governmental appointment to “assume or discharge an executive power.” 

Because Article 8 of the Maryland Declaration of Rights requires a separation of powers 
between the coequal branches of government, it prohibits a person from concurrently exercising 
the functions of two branches of government.  For that reason an ISA cannot simultaneously 
serve as a member of the Board of the Maryland Transportation Authority. 

Application:   The Judicial Ethics Committee cautions that this opinion is applicable only 
prospectively and only to the conduct of the requestor described in this opinion, to the extent of 
the requestor’s compliance with this opinion.  Omission or misstatement of a material fact in the 
written request for opinion negates reliance on this opinion. 

 Additionally, this opinion should not be considered to be binding indefinitely.  The 
passage of time may result in amendment to the applicable law and/or developments in the area 
of judicial ethics generally or in changes of facts that could affect the conclusion of the 
Committee.  If you engage in a continuing course of conduct, you should keep abreast of 
developments in the area of judicial ethics and, in the event of a change in that area or a change 
in facts, submit an updated request to the Committee. 

 

 


