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A Judge may not appear in an advertisement for a private elementary school.  

Issue:  May a judge appear in an advertisement for a private elementary school?   

Answer: No.  

Facts:  A judge has been requested by the private elementary school of which he/she is 

an alumnus/a to appear in an advertisement for the school. The advertisement would consist 

of a photograph of the judge and an identification of his/her judicial position. 

Discussion:  School administrators are understandably proud of the success of graduates 

and the honor they bring to the school. The requesting judge has been very successful 

academically and professionally, achieving a position recognized by the public to be one 

of prominence. The school wants to use that prestige of the judge to promote itself.  

Rule 18-101.3, Maryland Code of Judicial Conduct (Title 18, Chapter 100 of the Maryland 

Rules) (the “Code”) forbids a judge from using the “prestige of office” to advance the 

interests of others. The judge may not appear in the advertisement. 

Application: The Judicial Ethics Committee cautions that this Opinion is applicable only 

prospectively and only to the conduct of the Requestor described herein, to the extent of 

the Requestor’s compliance with this opinion. Omission or misstatement of a material fact 

in the written request for opinion negates reliance on this Opinion. Additionally, this 

Opinion should not be considered to be binding indefinitely.  

The passage of time may result in amendment to the applicable law and/or developments 

in the area of judicial ethics generally or in changes of facts that could affect the conclusion 

of the Committee. If the request for advice involves a continuing course of conduct, the 

Requestor should keep abreast of developments in the area of judicial ethics and, in the 

event of a change in that area or a change in facts, submit an updated request to the 

Committee. 

 

 

 


