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A Photograph of a Judge with a University President and Other Judges
from the Same University May Appear in a University Newsletter or
Magazine Directed to Alumni, Alumnae, and Friends of the University

Issue: May a judge who graduated from a university appear with the retiring
university president along with other judges who also graduated from that university in
a photograph that is published in the university's newsletter or magazine?

Answer: Yes, under certain conditions.

Facts: The Requestor was asked to gather on campus with the 20 other judges who
are graduates of a university for a photograph with the retiring president of the institution.
As stated by the Requestor, the occasion "was reciprocal in nature; we sought to honor
him just as well as the university sought to honor us." Several photographs were
taken: some were taken with robes, in which the president wore his academic robe;
others were taken without robes. The Requestor indicates that he/she will advise the
university that no photographs are to be used "in conjunction with any advertising."
At this time, the university has not published any of the photographs. But because
"judges' photos regularly appear in and on publications in conjunction with non-
advertisement articles or events highlighting their achievements," the Requestor is
requesting advice on whether one of the photographs "may be featured in (or on) the
university newsletter or magazine."

Discussion: Because publishing the photograph has not been brought up by the university,
this request is in the nature of a preemptive strike prompted by our earlier opinion in
JEC Opinion Request No. 2019-31. In that opinion, we framed the question presented
as "May a judge appear in an advertisement for a private elementary school?" We
answered in the negative because the school wanted to use the prestige of the judge's
office "to promote itself' in violation of Rule 18-101.3 of the Maryland Code of
Judicial Conduct (Title 18, Chapter 100 of the Maryland Rules) "(the "Code").

Rule 18-101.3 also applies to this request. It provides that "a judge shall not lend the
prestige of judicial office to advance the personal or economic interests of the judge
or others, or allow others to do so." As the Interpretive Provisions of the Code state,
the Rules of the Code are "rules of reason" and are to be applied in keeping with all
applicable law and "other Court Rules" and by giving "due regard [to] all relevant
circumstances." Rule 18-100.1(b)(3). Here, the audience and the intended purpose of
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the photograph's publication are different from those in JEC Opinion Request 2019-
31. There, a private elementary school wanted to use a photograph identifying the judge,
who was a former student, by his/her judicial position. The expressed and “front and
center” purpose for doing so was advertising solely for the benefit of the school.

We do not view an educational institution's recognition of its former students'
professional achievement in a newsletter or magazine sent to former students and
friends of the institution to be prohibited by the Code. Nor are we persuaded that a
photograph where everyone is wearing a robe mandates a different result. Therefore,
the Requestor would satisfy his/her responsibility under the Code by indicating that
any photograph identifying the judge by name and office cannot be used in advertising
publications directed at advancing student enrollment and fund raising.

Requestor also asks whether the university would "have been precluded in any way
from reporting in (or on) its newsletter [or] magazine, the names and/or photos of
each of the judges, using the publicly accessible judicial portraits and the educational
information contained in our MSA biographies?" We understand that to mean that the
university did so without asking any of the judges for their permission. Those
circumstances would not invoke the Code because the judge would not be lending the
prestige of judicial office to advance the personal or economic interests of the
university. If, however, a judge became aware that the university was or was intending
to do so for the purposes of advertising, he/she would have the obligation to object.

Application: The Maryland Judicial Ethics Committee cautions that this Opinion is
applicable only prospectively and only to the conduct of the Requestor described herein,
to the extent of the Requestor’s compliance with this opinion. Omission or misstatement
of a material fact in the written request for opinion negates reliance on this Opinion.
Additionally, this Opinion should not be considered to be binding indefinitely.

The passage of time may result in amendment to the applicable law and/or developments
in the area of judicial ethics generally or in changes of facts that could affect the conclusion
of the Committee. If the request for advice involves a continuing course of conduct, the
Requestor should keep abreast of developments in the area of judicial ethics and, in the
event of a change in that area or a change in facts, submit an updated request to the
Committee.
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